Hemmtiin kauneusihanteet

Kauneusihanteet

//I apologise to you, my dear English speaking reader: This texts created itself in Finnish. It is about questioning the beauty standards which are often very closely bound to what indicates wealth and what is hard to reach in the current society. Google Translate is a great invention if you are truly curious. I promise that the next article will be in English. //

Yleensä ihmiset arvostavat sitä, minkä hankkiminen kulloisessakin yhteiskunnassa on a) vaikeaa ja b) usein vaatii varakkuutta. Etelä-Euroopassa ihastellaan blondeja sinisilmiä, Pohjois-Euroopassa paksua tummaa tukkaa ja suklaasilmiä, Aasiassa kalpeaa ihoa ja Pohjoismaissa vahvaa rusketusta.

Kuten historiaa rakastava ja melko vaaleaihoisen naisen kanssa seurusteleva kaverini kerran sanoi: “Vaalea iho on sivistyneen naisen merkki”. Niin, vaalea ihohan on aikoinaantarkoittanut, että henkilö on varakas ja sivistynyt, eikä hänen ole tarvinnut näin ollen työskennellä ulkona. Tämä pätee etenkin maihin joissa aurinkoa on riittänyt, ja pätee yhä monissa kehittyvissä maissa.

Ja entäs pullerovartalo? Silloin kuin nälkä oli arkipäivää, naisen muhkea Venus-vartalo hurmasi miehet. Nyt pitää olla luuranko. Tai ainakin timmin lihaksikas. Timmi vartalo tarkoitti joskus ennen niitä fyysisiä perusduunarin ulkotöitä. Nyt se tarkoittaa rahaa ja aikaa käydä punttisalilla ja pilateksessa.

Miksi rusketus on kauniimpaa kuin vaalea iho? Ehkä rusketus sopii toisille, mutta tuntuu, että sitä pidetään kauniina riippumatta miltä se kunkin päällä sattuu näyttämään. Kauneusihanteet otetaan annettuina, ilman kyseenalaistamista. Aasialaiset suojautuvat auringolta ja maalaavat kasvonsa valkoisiksi, koska uskovat, että vaalea iho “sopii heille”.

On täysin sopimatonta sanoa, että mustat ihmiset olisivat kauniimpia vaaleaihoisina. Kuitenkin on aivan soveliasta sanoa, että vaaleaihoiset näyttävät paremmalta ruskettuneena. Mikä järki tässä on?

Kliseinen lopetus avautumiselleni: Kauneus on katsojan silmissä. Minulla on herkästi ruskettuva iho ja surkean ohut blondi tukka, joka kasvaa sentin vuodessa. Sinulla on ehkä kalpea posliini-iho tai paksu musta tukka, joka täytyy leikata pari kertaa kuukaudessa, ettei se lakaise lattioita. Olkaamme kauniita omalla tavallamme, emmekä sillä tavalla, mitä yhteiskuntamme yrittää meille tuputtaa.

Kiitos ja näkemiin.

Leave a Reply