Heikko kuten minäkin

I’m only human after all, you’re only human after all

– Rag’n’Bone Man

Sinä olet ihminen. Minä olen ihminen. Sauli Niinistö on ihminen. Nelson Mandela oli ihminen. Michael Jackson oli ihminen. Angelina Jolie, Isisin terroristi ja jopa Donald Trump on ihminen. Kaikki olemme luuta ja lihaa. Toimintamme on inhimillistä. Olemme heikkoja. Meillä kaikilla on ongelmia.

Jokainen haluaisi hyvän maailman ja kaikille omasta näkökulmasta hyville ihmisille hyvät olot. Osa lähtee liikkeelle omasta hyvinvoinnista, toiset muiden hyvinvoinnista. Jotkut unohtavat oman onnensa. Keinot vaihtelevat. Osalta on syystä tai toisesta sumentunut käsitys oikeasta. Osa ei vain jaksa. Jokainen oikeuttaa oman toimintansa tavalla tai toisella. Vahvoja eivät ole ne, joilla ei ole heikkouksia, vaan ne jotka pystyvät ylittämään omat heikkoutensa.

Eettisesti toimimalla voi päästä pitkälle, koska meistä jokainen pyrkii löytämään ratkaisun pohjimmiltaan saman kaltaisiin ongelmiin. Avoimella hyväntahtoisuudella voi vaikuttaa ihmisiin, koska haluamme pohjimmiltamme samanlaisia asioita.

Jotkut ovat eksyksissä, yksin tai peloissaan. Jokainen meistä on heikko. Joillakin on paremmat lähtökohdat, mutta jokainen on silti ihminen. Jokainen kykenee kehittymään.

Toisaalta, melkein joka tilanteessa, melkein jokainen meistä yrittää piilottaa heikkoutensa.

Miksi?

Miksi pelkäämme toisiamme?

Usein turhaan. Heikkoutemme mahdollistaa muiden ymmärtämisen. Heikkouteni on vahvuuteni.

Alasti muiden edessä
Loppujen lopuksi jokainen on vain ihminen

Leave a Reply